Přeskočit na obsah

Kořeněná kuřecí srdce na pánvi

Nevíš, jak připravit kuřecí srdce? Kuřecí srdce jsou levná a dostupná potravina, kterou mnoho z nás přehlíží. Buď nevíme, jak je připravit, aby nám chutnala anebo nám oproti jiným částem kuřete většinou nepřipadají atraktivní. Přitom jsou na živiny mnohem bohatší než běžná kuřecí svalovina a obsahují i řadu unikátních látek.

kuřecí srdce recept

Co obsahují kuřecí srdce

Kuřecí srdce jsou stejně jako svalovina bohatá na plnohodnotné bílkoviny. Obsahují také vyšší koncentrace hemového železa – tedy takového, které je pro tělo dobře vstřebatelné a důležité pro krvetvorbu a dostatek energie. Jsou bohatá na zinek a selen, které podporují imunitu a také na vitamíny skupiny B, zejména B12, B2 a B6. Taky v nich najdeš kolagen a elastin pro zdravé klouby, šlachy a pružnou pokožku.

Jak jíst kuřecí srdce

Kuřecí srdce mají oproti jiným vnitřnostem jemnou chuť, jsou tedy vhodné i pro lidi, kteří s vnitřnostmi teprve začínají. Oproti svalovině jsou také levnější, často stojí jen zlomek ceny například prsíček. Jako většina vnitřností vynikají i rychlou přípravou – stačí je zprudka orestovat na pánvi nebo přidat do vývaru. Oproti játrům jsou mírně tužší. Stejně jako u každého masa je důležité vybírat srdce od kuřat z bio chovu, ideálně z chovu na pastvě a s vhodným krmivem. Jen tak budou srdíčka opravdu zdravou superpotravinou.

Recept: kořeněná kuřecí srdce na pánvi

Ingredience
  • 200 g kuřecích srdcí
  • 1 lžíce másla nebo hovězího loje
  • 1 ČL sušeného zázvoru
  • půl ČL (čerstvě) mletého kardamomu
  • trocha vývaru na podlití
Postup
  1. Kuřecí srdíčka omyjeme a osušíme utěrkou.
kuřecí srdce recept

2. Rozehřejeme pánev a rozpustíme máslo nebo lůj. Přidáme srdíčka a zprudka orestujeme, dokud nechytí barvu.

    IMG 20251016 163908882 EDIT scaled

    3. Přidáme mletý zázvor a kardamom, podlijeme zhruba jednou naběračkou vývaru a zakryjeme pokličkou, necháme podusit 10 minut na nižší teplotu.

      IMG 20251016 164519441 HDR EDIT scaled

      4. Průběžně kontrolujeme, jestli se vývar nevypařil. Zhruba po 10 minutách začne omáčka houstnout. Pokličku sundáme, zvýšíme teplotu a necháme omáčku téměř vypařit. Srdce průběžně mícháme, aby se nepřipálila.

      IMG 20251016 165305370 EDIT scaled

      4. Vývar se vypaří a hustá kořeněná omáčka obalí srdíčka. V této chvíli můžeme dosolit podle chuti a podáváme s přílohou a zeleninou nebo dáme navrch krémové polévky. Dobrou chuť!

        IMG 20251016 165743313 EDIT scaled
        IMG 20251016 170142450 EDIT
        IMG 20251016 170118779 EDIT scaled

        Kuřecí srdce jsou dostupná, výživná a jemná. Připravená se zázvorem a kardamomem jsou zahřívací, chuťově jedinečná a zachutnají i odpůrcům vnitřností a navíc vyživí celé tělo. Dej kuřecím srdcím šanci a vyzkoušej tento senzační recept. Zařaď do svého jídelníčku jednou týdně vnitřnosti a uvidíš, že se budeš cítit skvěle!

        Napsat komentář

        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *