Nevíš, jak připravit kuřecí srdce? Kuřecí srdce jsou levná a dostupná potravina, kterou mnoho z nás přehlíží. Buď nevíme, jak je připravit, aby nám chutnala anebo nám oproti jiným částem kuřete většinou nepřipadají atraktivní. Přitom jsou na živiny mnohem bohatší než běžná kuřecí svalovina a obsahují i řadu unikátních látek.

Co obsahují kuřecí srdce
Kuřecí srdce jsou stejně jako svalovina bohatá na plnohodnotné bílkoviny. Obsahují také vyšší koncentrace hemového železa – tedy takového, které je pro tělo dobře vstřebatelné a důležité pro krvetvorbu a dostatek energie. Jsou bohatá na zinek a selen, které podporují imunitu a také na vitamíny skupiny B, zejména B12, B2 a B6. Taky v nich najdeš kolagen a elastin pro zdravé klouby, šlachy a pružnou pokožku.
Jak jíst kuřecí srdce
Kuřecí srdce mají oproti jiným vnitřnostem jemnou chuť, jsou tedy vhodné i pro lidi, kteří s vnitřnostmi teprve začínají. Oproti svalovině jsou také levnější, často stojí jen zlomek ceny například prsíček. Jako většina vnitřností vynikají i rychlou přípravou – stačí je zprudka orestovat na pánvi nebo přidat do vývaru. Oproti játrům jsou mírně tužší. Stejně jako u každého masa je důležité vybírat srdce od kuřat z bio chovu, ideálně z chovu na pastvě a s vhodným krmivem. Jen tak budou srdíčka opravdu zdravou superpotravinou.
Recept: kořeněná kuřecí srdce na pánvi
Ingredience
- 200 g kuřecích srdcí
- 1 lžíce másla nebo hovězího loje
- 1 ČL sušeného zázvoru
- půl ČL (čerstvě) mletého kardamomu
- trocha vývaru na podlití
Postup
- Kuřecí srdíčka omyjeme a osušíme utěrkou.

2. Rozehřejeme pánev a rozpustíme máslo nebo lůj. Přidáme srdíčka a zprudka orestujeme, dokud nechytí barvu.

3. Přidáme mletý zázvor a kardamom, podlijeme zhruba jednou naběračkou vývaru a zakryjeme pokličkou, necháme podusit 10 minut na nižší teplotu.

4. Průběžně kontrolujeme, jestli se vývar nevypařil. Zhruba po 10 minutách začne omáčka houstnout. Pokličku sundáme, zvýšíme teplotu a necháme omáčku téměř vypařit. Srdce průběžně mícháme, aby se nepřipálila.

4. Vývar se vypaří a hustá kořeněná omáčka obalí srdíčka. V této chvíli můžeme dosolit podle chuti a podáváme s přílohou a zeleninou nebo dáme navrch krémové polévky. Dobrou chuť!



Kuřecí srdce jsou dostupná, výživná a jemná. Připravená se zázvorem a kardamomem jsou zahřívací, chuťově jedinečná a zachutnají i odpůrcům vnitřností a navíc vyživí celé tělo. Dej kuřecím srdcím šanci a vyzkoušej tento senzační recept. Zařaď do svého jídelníčku jednou týdně vnitřnosti a uvidíš, že se budeš cítit skvěle!
