Přeskočit na obsah

Domácí máslo levně a jednoduše

Připadá ti, že výroba másla doma je složitá nebo potřebuje speciální vybavení? Je to přesně naopak – vyrobit domácí máslo je jednoduché a zvládneš to během pár minut. Stačí ti kvalitní vysokotučná smetana, ruční šlehač a trocha trpělivosti. Odměnou ti bude sytě žluté, voňavé a na jazyku se rozplývající máslo, které v obchodě a většinou ani na farmách neseženeš. Navíc jako bonus získáš i čerstvé podmáslí, které můžeš využít na pečení nebo k přípravě různých nápojů.

V článku ti zodpovím všechny důležité otázky – proč, jak a hlavně za kolik. Domácí máslo může být totiž dokonce i levnější, než kupované. Jak na to? Čti dál 🙂

domácí máslo levně

Proč dělat domácí máslo?

První otázkou je proč. Jednoduše, je prostě lepší. Domácí máslo je čerstvé a svoji chutí se těm z obchodu prostě nevyrovná. Jeho chuť je čistá, plná, jemná, cítíš smetanu a máslo se rozplývá na jazyku.

Mimochodem, věděl/a jsi, že máslo v obchodě je často dlouhodobě skladované a některá másla dokonce pocházejí ze zmražených zásob? Pokud na sobě máslo nenese označení čerstvé, může jeho část pocházet ze zmraženého tuku kdovíjak starého, který se smíchá s čerstvou smetanou a vyrobí se z nich máslo. Nehledě na to, že smetana pochází od tisíců kraviček, obvykle nevhodně krmených a často zanedbaných.

U domácího másla máš tak plnou kontrolu nad tím, odkud smetana pochází a jak čerstvé máslo skutečně je. Navíc si můžeš vytvořit různé varianty – s kvalitní solí, bylinkami, česnekem nebo medem.

Jak udělat máslo?

Druhou otázkou je jak. Je to jednoduché. Vezmeš smetanu a šleháš, šleháš, šleháš, dokud se neoddělí tuk od podmáslí. Tuk prohněteš ve studené vodě a máš máslo. Provedu tě výrobou krok za krokem, pojďme na to:

Co budeš potřebovat

  • Kvaltní vysokotučnou smetanu a/nebo čerstvé (nepasterizované) mléko, přednostně od krav z pastvy
  • Mixér nebo šlehač
  • Studenou vodu a led
  • Volitelně: kvalitní sůl nebo bylinky na ochucení

Kvalita smetany určuje kvalitu výsledného másla. Pokud děláš domácí máslo pravděpodobně bys chtěl/a kvalitnější, než to z obchodu. Doporučuji proto hlídat zdroj smetany, ideálně kup smetanu či mléko z ověřené bio farmy, kde znáš podmínky chovu zvířat. Pokud smetanu kupuješ k obchodě hlídej si složení, většina smetan je stabilizovaných a najdeš v nich karagenan. Taková smetana půjde velmi těžko přešlehat na máslo. A ano, máslo jde vyrobit i z farmářského mléka a je to můj trik, jak udělat domácí máslo levněji, než kupované.

Jak vyrobit máslo z mléka

Pokud kupuješ mléko přímo z farmy určitě sis všiml/a, že se po nějaké době nahoře usadí smetana. Její množství závisí na ročním období, typu potravy, plemenu krávy a období laktace, ve kterém zrovna kravička je. Ve velkých provozech se smetana získává odstředivkou na mléko, kdy se pomocí odstředivé síly oddělují těžší tučné částečky mléka. Doma můžeme smetanu z mléka jednoduše sebrat nebo odčerpat spodní mléko hadičkou tak, aby ti zbyla pouze smetana. Stačí nechat mléko jeden až dva dny odstát v lednici a nahoře se usadí hustá smetana. Jak přesně na to najdeš v dalším článku. Díky tomuto triku můžeš výrazně ušetřit na výrobě domácího másla.

My obvykle kupujeme z farmy kolem 8l mléka, z nich získám sběrem asi 1 l smetany (a to pouze přeliju horní část, obvykle ještě docela dost smetany zbyde). Pokud bys smetanu sbíral/a všechnu, můžeš vyrobit máslo pouze z ní. Já k tomu na farmě dokupuji ještě 0,5-1 l smetany (odstředivkou obvykle získají extra tučnou smetanu), podle toho, kolik chci výsledného másla.

domácí máslo z mléka

Recept: Domácí máslo krok za krokem

  1. Příprav si smetanu do velké mísy nebo kuchyňského robota a začni šlehat. Pokud máš smetany hodně a nevlastníš kuchyňského robota jako já, rozděl si ji do dvou mís, šlehání půjde snadněji. Šlehej a šlehej, dokud se nevytvoří měkká, později hustá a tuhá šlehačka.
domácí máslo jednoduše

2. Šlehej dál, dokud ti šlehačka nezačne vytvářet krásné křivky a tvary. I v této chvíli stále šlehej. Hmota začne pomalu žloutnout a těžknout. Šlehání zabere 5-10 minut.

domácí máslo jednoduše

3. Můžeš ubrat na otáčkách a sledovat, co se v míse děje. Hmota se zdrcne a během chvilky se oddělí tekuté podmáslí, ve kterém budou plavat kousky másla.

domácí máslo levně

4. Můžeš přestat šlehat. Hmotu můžeš dobře umytýma rukama spojit dohromady a jednotlivé bochánky přemístit do misky s vodu s ledem, nebo přelít přes sítko a nechat nejprve podmáslí vykapat. Snaž se z másla vymačkat co nejvíce podmáslí.

domácí máslo

5. Podmáslí slij a schovej, dál ho můžeš použít na pití, vaření, do kaší nebo ho nech zkysnout a vypij.

6. Teď je potřeba z másla vymačkat přebytečné podmáslí, jinak by se rychle kazilo. Ideální je nechat bochánky chvíli odpočívat ve studené vodě, bude se s nimi pak lépe pracovat. Máslo poté prohněť ve vodě jako plastelínu. snaž se je promačkávat a zase spojovat, aby se z nich vymačkalo podmáslí. Voda se zkalí díky uvolněnému podmáslí. Vodu vyměň a proces opakuj dokud nebude voda čistá. Obvykle stačí vodu vyměnit 2-3x.

domácí máslo

7. Nakonec z másla vymačkej přebytečnou vodu a máš hotovo.

8. Pokud chceš máslo ochutit je ten správný čas. V této chvíli je ještě měkké a poddajné. Můžeš ho smíchat s kvalitní solí, bylinkami, česnekem nebo medem. U nás frčí kombinace soli a česneku.

9. Hroudy másla můžeš zabalit do pečícího papíru, nebo máslo vložit do máselnice a dát vychladit do lednice. Přebytky můžeš skladovat v mrazáku. Voilá, domácí máslo je na světě 🙂

domácí máslo levně

Kolik stojí domácí máslo

Poslední otázkou, která tě pravděpodobně zajímá nejvíc, je za kolik. Vypočítáme si dvě verze – s kupovanou smetanou a se smetanou, získanou z čerstvého mléka.

První způsob je koupit si smetanu ke šlehání a vyrábět pouze z ní. 1 l farmářské smetany vyjde zhruba na 180 – 200 Kč. Z něj vznikne cca 350-400 g másla a kolem 600 ml podmáslí. Výsledná cena másla je tedy podobná, jako kdybys koupil/a to nejlepší farmářské máslo.

Druhým způsobem je sebrat smetanu z čerstvého mléka. Z 1 l mléka sebereš zhruba 200ml smetany. Na 1 l smetany tedy koupíš 5 l mléka. Cena je obvykle kolem 35 Kč tj. 175 Kč na litr smetany, ale samozřejmě ti zbyde ještě 4l mléka na výrobu jogurtů, kefíru, tvarohu nebo sýrů. Stejně jako u kupované smetany získáš zhruba 350 g másla. Já k sebrané smetaně přidávám ještě 500 – 1000 ml smetany koupené (je tučnější než sebraná a stojí mě 50-100 Kč) a z 1,5 l vytvořím cca 600 g másla.

250 g másla stojí cca 125 Kč. ALE když odečteš cenu 4 l mléka, máš máslo v podstatě ZADARMO.

domácí máslo


U nás doma se domácí máslo jednoduše vyplatí a to nejen pro svoji chuť, ale i cenově. Výsledek tě odmění bohatou chutí, kterou v obchodě jen těžko najdeš. A navíc získáš i čerstvé podmáslí jako bonus.

Podmáslí se hodí třeba na přípravu fermentované jáhlové kaše, kterou si můžeš vychutnat s máslem navrch.

domácí máslo levně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *