Hovězí lůj je surovina, která byla po staletí ve střední Evropě základem mastí, balzámů i mýdel. Pro naši pleť je mnohem vhodnější než exotické suroviny z druhého konce světa, v dnešní době často používané v přírodní kosmetice. Tyto oleje, másla a vůně sice obsahují pleti prospěšné látky, ale jak pro nás, tak i pro naši pleť jsou mnohem přirozenější ingredience, které jsou lokální.
Co je hovězí lůj?
Lůj je tuk získaný z hovězího dobytka, nejčastěji z oblasti ledvin (tzv. ledvinný lůj, neboli „suet“). Po důkladném vyčištění a vytavení se z něj stává čistá, homogenní tuková báze, ideální pro použití v kosmetice.
Kvalita loje závisí na kvalitě života hovězího dobytka. I u masa platí, že to nejkvalitnější a nejvýživnější maso pochází od krav z ekologického chovu, které se živí pouze na pastvě. To samé platí i pro lůj. Krávy, které jsou celý život na pastvě produkují ten nejkvalitnější lůj plný vitamínů a prospěšných látek jak pro tělo, tak i pro pleť.
Jak se lůj taví?
Prvním krokem k tomu nejlepšímu loji na pleť i vaření je vybrat správný, ledvinný lůj z ověřeného zdroje. Já kupuji bio lůj z šumavským pastvin a tavím ho sama. Poprvé jsem lůj tavila před dvěma lety na ohni, když jsme s mužem bydleli na chatce. Výsledek byl překvapivě dobrý jak pro pleť, tak i pro vaření. Lůj byl voňavý, žlutý a chuťově neutrální. Dnes už raději tavím v multifunkčním hrnci, kde si nastavím potřebnou teplotu.

Lůj se obvykle dodává v kusech a je potřeba ho nakrájet. To je ta nejnáročnější část, která zabere nejvíc času. Pak už stačí kostky syrového loje zahřát po dlouhou dobu, přecedit a někdy ještě pročistit. O tom, jak krok za krokem vytavit lůj bude další článek.

Proč je hovězí lůj dobrý pro pokožku?
Lůj má výjimečné vlastnosti díky složení blízkému lidskému kožnímu mazu – obsahuje nasycené i nenasycené mastné kyseliny, vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), cholesterol a přirozeně se vyskytující skvalen.
Díky obsahu lipidů, které jsou podobné těm, které se nacházejí v lidské pokožce, lůj podporuje přirozenou kožní bariéru a pomáhá obnovit ochranný film pleti. Lůj má také nízký komedogenní index, vyživuje pleť do hloubky bez ucpávání pórů a je tedy vhodný i pro smíšenou a aknózní pleť. Působí regeneračně a protizánětlivě a pleť chrání před předčasným stárnutím. Je také vhodný pro citlivou, přesušenou nebo podrážděnou pleť – pomáhá při ekzémech, zarudnutí, popraskání a pokožku léčí a zklidňuje.
Co obsahuje a proč pleti prospívá?
| Složka | Účinek na pokožku |
|---|---|
| Vitamin A | Obnova buněk, zlepšení struktury pleti |
| Vitamin D | Podpora imunity kůže, hojení |
| Vitamin E | Antioxidant, ochrana před volnými radikály |
| Vitamin K | Zpevnění cév, redukce začervenání |
| Skvalen | Hydratace, změkčení, antioxidační ochrana |
| Cholesterol | Podpora lipidové vrstvy, elasticita |
| Mastné kyseliny | Hydratace, zklidnění, ochrana před vysušením |

Jak se hovězí lůj používá v kosmetice?
Hovězí lůj je možné používat na pleť obličeje, těla, rukou, rtů, jako základ do mýdel či balzám na vlasy. Možností využití je opravdu mnoho.
Hovězí lůj je tradiční, vysoce účinný a ekologický. Pleť nejen zvláční, ale skutečně posiluje její přirozenou rovnováhu – bez zbytečné chemie.
Přesvědčte se sami.
