Hledáš recept na hovězí játra, která budou chutnat celé rodině? Hovězí játra na medu s rozmarýnem a kmínem jsou šťavnatá, mírně křupavá a plná chuti – tyhle nudličky si zamiluješ. Navíc jsou hovězí játra jedna z nejvýživnějším potravin, kterou můžeš do svého jídelníčku zařadit. Jsou plná vitamínů, minerálu, železa i bílkovin. Pomůžou ti s energií, imunitou, celkovým zdravím i pletí. Lepší multivitamin nikde nekoupíš!

Proč jíst játra?
Játra byla odjakživa považována za poklad mezi živočišnými zdroji. Když lovci ulovili zvíře, játra byla první, co lovci a členové kmene zkonzumovaly, obvykle ještě syrová. Velká část se také nechávala těhotným a kojícím ženám, párům připravujících se ke sňatku (početí) a dětem. A není to náhoda, játra totiž obsahují koncentrované množství živin a vitamínů, které jsou nezbytné pro správné fungování a tvorbu kvalitních vajíček a spermií v prekoncepci a dostatečné zásobení živinami miminka i maminky během těhotenství, kojení a v prvních letech života. Játra obsahují živiny v synergické (doplňující se) a aktivní formě. Tělo je tak dokáže rychle využít a vstřebat.
Játra a živiny
Játra obsahují zejména vitamín A (retinol), který se v nich nachází v aktivní formě. Tuto formu může tělo okamžitě využít, na rozdíl od rostlinných zdrojů ve formě beta-karotenu. Vitamín A podporuje zrak a zdravou pokožku a konzumace jater tak může pomoci při akné a problémové pleti, což mám osobně vyzkoušeno.
Játra se také pyšní vysokými koncentracemi hemového železa, tedy takového, které je nejlépe vstřebatelné pro člověka. Játra jsou tak výborným zdrojem železa pro ženy – mohou pomoci při bolestivé menstruaci a při únavě a doplnění železa po cyklu.
Kromě železa obsahují také měď, která hraje důležitou roli ve vstřebávání železa a v jeho transportu. Pokud nemáme dostatek mědi, může to způsobit funkční nedostatek železa. Často se tak stává, že lidé doplňují železo a přitom ho mají stále nedostatek. Bez dostatku mědi totiž zůstává v játrech, nedostane se do krevního oběhu a do kostní dřeně, kde se tvoří červené krvinky. Měď je tedy klíčová pro správné fungování vstřebávání a transportu železa. Bez mědi může být v těle železa dostatek, přesto pokud se železo nedostane, kam má, bude výsledkem chudokrevnost. Rovnováha těchto dvou minerálu je proto zásadní.
Dále játra obsahují vitamíny skupiny B, hlavně B12 a folát, které jsou důležité pro nervovou soustavu, krvetvorbu a energii. Z minerálů pak kromě železa a mědi obsahují zinek, selen, fosfor, draslík, hořčík a vápník.
Na rozdíl od doplňků stravy jsou minerály v játrech obsažené v přirozené synergii, takže tělo dokáže využít maximum jejich účinků. V neposlední řadě obsahují játra také kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny.

S čím játra kombinovat
Ačkoliv játra obsahují všechny v tucích rozpustné vitamíny, na vitamín A jsou nejbohatší. Proto je vhodné zejména hovězí játra kombinovat s tuky, které obsahují vyšší množství vitamínu D a K2-MK4 jako je máslo nebo sádlo (husí, vepřové) z pastvy. Právě čerstvá zelená pastva a pobyt zvířat na slunci a přirozeném světle dodává do jejich tuku vitamín D i K2-MK4.
Jednoduše – játra smažte na kvalitním živočišném tuku a navrch si můžete přidat kousek žluťoučkého farmářského nebo domácího másla, na které najdete recept tady.
Jak připravit chutná játra
Játra mají specifickou chuť, která mnohým lidem nechutná. Jsou ale určité způsoby přípravy, které chuť jater zlepšují. Klíčem k chutným játrům je jejich čerstvost a správná příprava. Před úpravou je možné játra naložit do mléka nebo kefíru, čímž se jejich chuť zjemní. Při samotném vaření je důležité je restovat jen chvilku – čím déle jsou vystaveny teplu, tím jsou tužší a chuťově výraznější. Dobře jim poslouží také různé bylinky a cibule nebo česnek. Výborným pomocníkem je i med. Jejich chuť skryje a játra v medovo – bylinkové kombinaci chutnají báječně.
Pokud se ti játra sama o sobě opravdu příčí, je možné je přidat do jiných pokrmů v malém množství – rozmixuj je a přidávej do sekané, masových kuliček a různých směsí z mletého masa. V malém množství se dají přidat do těsta na palačinky, lívance a různé placky nebo do slané kaše.
Recept: Hovězí játra na medu s rozmarýnem a kmínem
Ingredience (2 porce):
- 300 – 400 g čerstvých hovězích jater
- 1 naběračka vývaru
- kmín
- čerstvý nebo sušený rozmarýn
- 2 lžíce másla (ghee) nebo sádla
- mořská sůl, čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce medu
Postup:
- Játra očisti od blanek a nakrájej na tenké plátky.

2. Na pánvi rozehřej lžíci sádla nebo másla (ghíčka) a játra orestuj, než chytí barvu.

3. Zalij naběračkou vývaru, přidej rozmarýn a kmín a nechej podusit zhruba 5 minut, dokud se vývar nevypaří.

4. Až se vývar vypaří, na chvilku zvyš teplotu a játra prudce osmahni. Poté sporák vypni a na pánev přidej med a lžičku másla. Až se máslo s medem rozpustí játra promíchej, aby se rovnoměrně obalila v medové marinádě.

5. Nakonec játra dosol a podávej třeba s vařenou rýží, zeleninou nebo bramborovou kaší.


Hovězí játra patří mezi nejvíc výživné potraviny, jaké si můžeme dopřát. Připravená na medu s rozmarýnem a kmínem se z nich stane opravdová delikatesa, která vyživí celé tělo a co je hlavní, zachutná celé rodině. Dej játrům šanci a zkus tento vynikající recept. Tvoje tělo ti poděkuje!
